среда, 19. јун 2013.

Encyclia

     Naziv ovog roda orhideja potice od grcke reci 'enkykleomi' sto znaci 'okruzivati', i ukazuje na delove usnice koji okruzuju stubac (na kome se nalaze stigma i polinija - zenski i muski reproduktivni organi). Rod Encyclia obuhvata vise od 240 vrsta, sa veoma razlicitim oblicima i velicina cvetova. Dok su neki cvetovi veliki, drugi su veoma sitni i neugledni, medjutim vecina vrsta mirisu.

Encyclia tampensis

Encyclia tampensis

     Rod Encyclia je prvi put opisao Vilijam Huker (William Jackson Hooker) 1828. godine. Vecina vrsta ima iste karakteristike rasta kao Cattleya orhideje, pa se zbog toga cesto medjusobno hibridizuju.

Encyclia prismatocarpa

Encyclia prismatocarpa

     Encyclia orhideje poticu iz tropske Amerike, Meksika i Juzne Amerike. Ovo je epifita orhideja, simpodijalnog rasta. Neke vrste su litofite. Zbog velike raznovrsnosti i razlicitih stanista, postoji razlika izmedju nege pojedinih vrsta. Medjutim, vecina se gaji na isti nacin kao Cattleya orhideje.

Encyclia cochleata

Encyclia cochleata

     Tokom sezone rasta, potrebno je odrzavati ih vlaznim, mada odgovara im da se isuse izmedju zalivanja. Odgovara im vlaznost od 50%. Prihranjivati tokom sezone rasta. Posle faze rasta, neke vrste zahtevaju fazu mirovanja, u toku koje se smanjuje zalivanje, i prestaje sa prihranom.

Encyclia hanburyi

Encyclia hanburyi ‘Mem. Merlin Rigley’ 
(preuzeto sa sajta www.botanicaltd.com)

     I za kraj jedna preivna orhideja koja je 1998 godine premestena iz roda Encyclia u rod Euchile:

Euchile (Encyclia) citrina


Нема коментара:

Постави коментар