среда, 5. децембар 2012.

Gajenje Phalaenopsis hibrida - II deo

== PROIZVODNJA II deo ==

     Velicina biljke, ili njena zrelost, se cesto izrazava preko raspona listova koji se meri od vrha jednog lista, do vrha drugog lista. Kako se mlada orhideja razvija, svaki novi list je veci od prethodnog. Posle presadjivanja u vece saksije, orhideji je potrebno jos 20 do 25 nedelja kako bi procvetala. Iako postoji razlika izmedju hibrida, vazi pravilo za hibride sa vecim cvetovima da raspon listova mora da bude najmanje 25cm. Postoje i noviji hibridi kod kojih je dovoljno da raspon listova bude 15cm, mada je broj listova koji narastu do sazrevanja orhideje slican kao i kod Phalaenopsis hibrida sa vecim rasponom listova.

Rasadnik Sunshine Orchids of Maui Haiku, Maui, SAD

     Tako da je moguce kupiti biljke u razlicitim stadijumima rasta. Trgovina orhidejama je striktno kontrolisana u svim zemljama, tako da uzgajivaci moraju dobiti zasebne dozvole, koje zavise od zemlje u koju se orhideje uvoze. Takodje, u uzgajivaci sadnica orhideja koji se najcesce nalaze u tropima treba da imaju posebne dozvole za izvoz orhideja, jer sve divlja orhideje spadaju pod regulativom CITES.

Phalaenopsis Jiuhbao Fairy 'Jiuhbao'

     Uloga CITES regulativa je da se potvrdi da su orhideje koje se izvoze proizvedene legalno, u rasadnicima, i da nisu skskupljene u divljini. Medjutim, postignuto je da se za hibride orhideja koje se najvise proizvode, prodaju i izvoze smanje zahtevi, pa CITES u vecii slucajeva nije potreban. Ovo najvise vazi upravo za Phalaenopsis hibride.

Rasadnik Matsui u mestu Salinas, Kalifornia, SAD

     Dakle, sto se cvetanja Phalaenopsis hibrida tice, za komercijalne uzgajivace je takodje bitno da cvetanje bude kvalitetno - veci broj cvetova i cvetnih stapki. Kako bi se ovo postiglo, orhideje se ne prodaju prilikom prvog cvetanja, vec se duze cuvaju. Kada orhideja vise poraste, imace i vise snage za bolje cvetanje.

     I za kraj, predivan hibrid Phalaenopsis Taida Flame

Phalaenopsis Taida Flame

Phalaenopsis Taida Flame


     U sledecem delu bice price o supstratima 
za sadnju Phalaenopsis hibrida.

Нема коментара:

Постави коментар