субота, 17. новембар 2012.

Phaius

     Ovaj rod obuhvata oko 30 vrsta, koje su rasprostranjene od Madagaskara, preko Filipina do pacifickih ostrva. Vecina orhideja su veoma velike, ali ima i manjih vrsta. Skoro sve vrste su teresticne, dok su samo nekoliko epifite orhideje. Simpodijalnog je rasta, sa malim pseudobulbama.  Vrste iz roda Phaius koje rastu na Madagaskaru su nekada bile odvojene u zaseban rod Gastorchis.

Phaius australis

Phaius luteus (Gastrorchis lutea)

     Cvetna stapka izlazi iz dna pseudobulbe, uspravnog je rasta, a cvetovi se nalaze na njenom vrhu. Sve vrste zahtevaju senku, a sto se zalivaja tice imaju skoro iste zahteve. Nemaju period mirovanja, zalivaju se isto tokom cele godine.

Phaius (Gastrorchis) humblotii

Phaius (Gastrorchis) humblotii

     Phaius tankervilliae je orhideja koja se najcesce gaji iz ovog roda. Listovi mogu da dostignu visinu od 1m. Cvetna stapka dostize visinu od 1,3m, nosi 10-20 mirisna cveta koji se pojavljuju u toku proleca i leta. Najvise mu odgovara dnevna temperatura od 18-24oC i nocna od 13-15oC.

Phaius tankervilliae

Phaius tankervilliae

Na naredoj slici se vidi velicina ove biljke, prilikom presadjivanja (korisnik Frank Siebach na sajtu Flickr).

Phaius tankervilliae

     Jedna od najvecih orhideja iz ovog roda je Phaius callosus koji raste u Maleziji, na Borneu, Javi, Sumatri i Sulavesi u planinskim sumama na nadmorskoj visini od 100-1800m. Cvet je veliki 10cm.

 Phaius callosus

 Phaius callosus

Jos neke od orhideja iz roda Phaius:

Phaius flavus

Phaius flavus

Phaius (Gastrorchis) tuberculosa

Phaius wallichii

Phaius (Gastrorchis) francoisii

     Za kraj hibrid Phaius Microburst 'Orchtoberfest' AM/AOS nastao urstanjem Phaius tankervilleae i Phaius (Gastorchis) pulcher.

Phaius Microburst 'Orchtoberfest' AM/AOS

Нема коментара:

Постави коментар