субота, 24. новембар 2012.

Cuitlauzina

     Rod Cuitlauzina (mislim da se cita kvi-tlo-zi-na) obuhvata 5 vrsta, koje su rasprostranjene od Meksina do Paname. Najpoznatija vrsta iz ovog roda je Cuitlauzina pendula. Ima sjajan clanak o ovoj vrsti na sajtu www.aosforum.org, a ceo link cu ostaviti na kraju ovog posta.

Cuitlauzina pendula

     Cuitlauzina pendula (danasnji naziv) je otkrivena i prvi put opisana 1825. godine kao Cuitlauzina pendula. Zatim je ime promenjeno 1839. godine u Oncidium galeottianum, kada je ponovo skupljena u prirodi, i procvetala kod kolekcionara Van der Maelen-a u Belgiji. Tih godina se opisuje kao Oncidium galeottianum, najverovatnije zato sto je prvi opis biljke iz 1825. godine bio samo tekstualni, bez ilustracije.

Cuitlauzina pendula

Cuitlauzina pendula

     Zatim je engleski botanicar John Lindley 1842. godine kada je video ovu vrstu opisao kao Odontoglossum citrosmum, iako je znao za postojanje slicne vrste. Medjutim, on je prvi ukazao na to da bi se ova vrsta trebala izdvojiti iz roda Odontoglossum u zaseban rod. U medjuvremenu su opisani i varijeteti ove vrste, kao sto je na primer Odontoglossum citrosum var. devansayeanum. 1855. godine,  francuski botanicar Charles Lemaire je ovu vrstu stavio u novi rod koji je nazvao Lichterveldia, a vrstu Lichterveldia lindleyi var. rosellum. Konacno, 2003. godine, posle laboratorijskih analiza, ova vrsta je nazvana Cuitlauzina pendula, kako je i bio njen naziv kada je otkrivena.

Cuitlauzina pendula

     Cuitlauzina pendula se gaji na isti nacin kao orhideje iz roda Odontoglossum. Ovo je orhideja male do srednje velicine, koja raste u Meksiku u sumama na nadmorskim visinama od 1400-220m. Epifita je orhideja simpodijalnog rasta. Spada u orhideje hladne klime, i zahteva temperature od oko 25 oC danju i 15 oC nocu. Moze da podnese temperature do 5 oC. Zimi je potrebno obezbediti period mirovanja sa nizim temperaturama i veoma malo zalivanja. Ovaj period podstice cvetanje. Tek kada krene da raste novi izdanak, krece zalivanje i prihrana. Tokom perioda rasta, redovno zalivati i prihranjivati. Cvetovi su velicine 5cm, i imaju jak miris limuna. Cvetna stapka je padajuca, ponekad se grana.

Cuitlauzina pendula u prirodi

Cuitlauzina pendula u prirodi

Cuitlauzina pendula u prirodi

     Takodje posle laboratorijskih analiza iz  2003. godine u rod Cuitlauzina su prebacene jos cetiri vrste orhideja iz drugih rodova:


Cuitlauzina candida (sinonimi Oncidium candidum i Palumbina candida)
Cuitlauzina egertonii (sinonimi Odontoglossum egertonii i Osmoglossum egertonii)
Cuitlauzina convallarioides (sinonim Osmoglossum convallarioides)
Cuitlauzina pulchella (sinonimi Odontoglossum pulchellum i Osmoglossum pulchellum)


     Tako da ovaj rod sada obuhvata ukupno 5 vrsta.

Cuitlauzina candida

Cuitlauzina candida

Cuitlauzina convallarioides

     Cuitlauzina egertonii raste u planinskim sumama od Meksika do Kostarike na nadmorskim visinama od 1500 do 2500m. Cvetovi su 5cm veliki, i imaju miris limuna.

Cuitlauzina egertonii

Cuitlauzina egertonii

     Cuitlauzina pulchella raste takodje od Meksika do Kostarike, na nadmorskoj visini od 1200 - 2600m. Cvetovi su mirisni, velicine 4cm.

Cuitlauzina pulchella

Cuitlauzina pulchella



Link za clanak
 ''Cuitlauzina pendula - History and Culture of an Orchid Described in 1825''

http://www.aosforum.org/pdf/cuitlauzina_pendula.pdf


Нема коментара:

Постави коментар