среда, 24. октобар 2012.

Vanda (vrste A-C )

     U ovom postu nece biti price o uzgajanju Vanda orhideja, vec cu predstaviti vrste iz ovog roda. Rod Vanda obuhvata oko 70 vrsta, koje su rasprostranjene od Indije na zapadu, preko jugoistocne Azije, do Severoistocne Australije na jugu, i Kine na severu. Sve Vanda orhideje su monopodijalnog rasta, najcesce epifite, mada ima i nekih litofitih i teresticnih.
     Ovaj rod se moze podeliti na dve grupe, u prvu spadaju one sa kaisastim listovima (takve srecemo kod nas), a u drugu vrste koje imaju iglicaste listive (terete leaf) cija je uloga da se smanji izlozena povrsina radi smanjenja gubitka vode.

Vanda alpina - Raste od Himalaja do juzne Kine, na nadmorskoj visini od 1200 do 2000m. Mala je orhideja, sa cvetovima 1,5-2cm velicine. Cveta u prolece i rano leto. Cvetna stapka je oko 2cm dugacka i ima 1 do 3 cveta.

Vanda alpina

Vanda arcuata - Velika orhideja koja raste na ostrvu Sulavesi u Indoneziji. Cvetovi su 4-5cm velicine i imaju miris vanile, cveta u zimu i prolece.

Vanda arcuata

Vanda arcuata


Vanda bensonii - Moze se naci u Mianmaru, Tajlandu, u listopadim sumama. Zahteva visoke temperature tokom cele godine, a biljka je male do srednje velicine. Cvetovi su 5cm, mirisni, i nalaze se na uspravnoj cvetoj stapki koja moze da dostigne duzinu od 45cm i ima 10-20 cvetova. Cveta najcesce u prolece, ali moze i u drugo doba godine.

Vanda bensonii

Vanda bicolor - U prirodi raste od istocnih Himalaja do Mianmara, na nadmorskoj visini od 700 do 2000m. Cvetovi su veliki 4-5cm.

Vanda bicolor

Vanda bidupensis - Cvetovi su oko 1cm, mirisni, biljka je male do srednje velicie. Raste u Vijetnamu.

Vanda bidupensis

Vanda bidupensis

Vanda brunnea - Moze se naci od Indije do Kine, na ivicama suma, na nadmorskim visinama 800-1550m. Cvetovi su mirisni, oko 2cm.

Vanda brunnea

Vanda celebica - Raste na ostrvu Sulavesi, na nadmorskim visinama od 500-600m. Cvetovi su 3-4cm. Za ovu vrstu se smatralo da je izumrela u prirodi, posto je zadnji put vidjena 1910. godine, ali je skoro ponovo otkrivena.

Vanda celebica

Vanda chlorosantha - Raste u Butanu, mala je orhideja i zahteva hladne uslove.

Vanda chlorosantha

Vanda coerulea - Ova vrsta je zasluzna za Vanda hibride koji imaju plave cvetove. Raste u Idiji, Burmi i Tajlandu na visinama od 800-1700m. U prirodi je veoma retka. Spada u orhideje hladne klime i moze da podnese stepen-dva ispod 0oC. Cveta zimi, a cvetovi su oko 10cm. Ova vrsta ima 'uvrnute' latice.


Vanda coerulea

Vanda coerulea

Vanda coerulea

Vanda coerulescens - Raste od Indije do Tajlanda, na visinama od 300-1200m. Cvetovi su oko 3cm veliki, a cvetna stapka je dugacka do 60cm i ima 15 i vise cveta.

Vanda coerulescens

Vanda coerulescens

Vanda concolor - Moze se naci u juznoj Kini i severom Vijetnamu. Epifita i litofita orhideja, raste na ivicama suma na nadmorskim visinama od 700-1600m. Mala je orhideja, cvetovi su 3-4cm, mirisni.

Vanda concolor 

Vanda cristata - Raste na nadmorskoj visini od 600-2300m, u Bangladesu, Indiji, Nepalu, Butanu i Kini. Cvetovi su mirisni, velicine 2,5-5cm. Cveta u prolece i leto.

Vanda cristata

Vanda cristata

(Tekst preuzet sa www.orchidspecies.com)

Нема коментара:

Постави коментар