четвртак, 4. октобар 2012.

Renanthera

     Renanthera je orhideja monopodijalnog rasta, i raste u jugoistocoj Aziji, od Indije, Nove Gvineje do Filipina. Postoje 22 vrste. U bliskom je srodstvu sa rodovima Arachnis i Vandopsis i kao i oni ponasa se kao penjacica, tako da korenje raste redom duz glavne stabljike.

Renanthera clarins

     Ima cvetove manje do srednje velicine, najcesce su zute i narandzaste do crvene boje, i veoma cesto se cvetna stapka grana.Velicina biljke zavisi od vrste, i ide od 50cm do cak 4m (Renanthera storiei).

Renanthera bella

     Vecina vrsta i hibrida zahteva temperature od 15oC  do 30oC, tako da joj odgovara sobna temperatura cele godine. Leto moze da provede napolje, u blagoj hladovini ili na direktnom suncu (treba voditi racuna da se biljka postepeo navikava na jaci intenzitet sunceve svetlosti ako je do tada bila na senovitom mestu). U stanu je treba gajiti na najsuncanijem prozoru. Kod nekih vrsta (Renanthera citrina i Renanthera vietnamensis) se u prirodi temperature spustaju i nekoliko stepeni ispod 0oC, ali ce dobro rasti i redovno cvetati i na vecim temperaturama. 

Renanthera monachica

     Ukoliko je orhideja bez supstrata, leti se zaliva svakodnevno, a zimi svaka dva do tri dana. A ako je posadjena u supstrat, onda leti dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. Ovo takodje zavisi od supstrata i od ostalih uslova. Kao i kod Vanda, i njima je potrebno da se koren osusi brzo izmedju zalivanja, inace veoma lako dolazi do truljenja. Ukoliko je posadjena, supstrat treba da bude krupniji, i da se brzo susi.

Renanthera imschootiana

Нема коментара:

Постави коментар