понедељак, 22. октобар 2012.

Dracula

     Ovaj rod obuhvata oko 125 vrsta, koje se mogu naci u Juznoj i Centralnoj Americi. Epifita je orhideja, raste na velikim nadmorskim visinama, tako da sve zahtevaju hladne uslove. Ove orhideje su dugo spadale u rod Masdevallia, jer su biljke skoro iste, a cvetovi slicni. 1978. godine su ove orhideje prebacee u rod Dracula. Razlike zbog cega je doslo do ovoga su te sto orhideje iz roda Dracula imaju vecu usnicu koja se kod nekih vrsta pomera, ali i zato sto izdanci imaju tanje 'stablo'. Naziv Dracula u prevodu sa latinskog znaci 'mali zmaj'.

Dracula sodiroi

Dracula sodiroi

     Cvet ima oblik trougla, koga cine spoljne latice. U sredini se nalazi usnica, pored koje su dve veoma male latice. Zbog dlacica na cvetu, oblika i boje usnice, ovi cvetovi podsecaju na gljive. Tako je nastala teorija da je ustvari svrha cvetova da oponasaju gljive, radi oprasivanja. Vecina vrsta ima usicu koja se pomera na dodir, dok su neke vremenom izgubile ovu osobinu.

Dracula robledorum 'Jim Nybakken'

Dracula vespertilio

     Kod vecine vrsta cvetna stapka izlazi iz dna saksije i raste na dole, pa je potrebno posaditi ih u neku vrstu korpice, kako bi mogla da procveta. Nega ovih orhideja je skoro ista kao i onih iz roda Masdevallia, samo sto skoro sve Dracula orhideje zahtevaju nize temperature tokom cele godine, 15-23oC danju, i 10-15 oC nocu (za razliku od Masdevallia gde postoje vrste koje se gaje na vecim temperaturama). Treba izbegavati temperature iznad 27oC.

Dracula vampira

Dracula hirtzii 'J&L's Gold'

     Ove orhideje rastu u kisnim sumama na oko 2000m nadmorske visine. U ovim sumama je velika vlaznost tokom cele godine, i do orhideja ne dolazi jako sunce. Tako da je potrebno da se odrzava vlaznost supstrata, ne dozvoliti da se osusi potpuno nikada, kao i visoku vlazost vazduha. Supstrat se pravi od sitne kore, mahovine i kokosovih vlakna. Takodje, potrebno je obezbediti kisnicu za zalivanje, jer su veoma osetljive na soli iz vode. Treba voditi racuna i prilikom prihranjivanja, retko dodati veoma malo djubriva u vodu za zalivanje. Odgovara im djubrivo koje ima visoki procenat azota.

Dracula felix

     Da bi uspesno gajili Dracula orhideje, zaista je potrebno obezbediti joj posebne uslove. U kolekciji koju cine orhideje tople klime moze da raste ali usporeno, sa manjim izdancima, i najverovatnije nece cvetati. Medjutim ako joj se ispune uslovi, nagradice vas brzim rastom i spektakularnim cvetovima.

Dracula bella

Dracula hirtzii

Нема коментара:

Постави коментар