четвртак, 11. октобар 2012.

Dendrobium: grupe Biloba - Cadetia

Grupa Biloba: Prema nekim klasifikacijama postoje 3 vrste u ovoj grupi, koje su prebacene u grupu Monanthos.

Grupa Bolbidium: Obuhvata 6 ili 7 vrsta koje rastu na niskim nadmorskim visinama, u sumama sa izrazenim godisnjim dobima. Zahtevaju tople uslove, i dobru cirkulaciju vazduha.

Dendrobium hymenanthum se moze naci u Tajlandu, Maleziji, Borneu... To je minijaturna orhideja, zahteva tople uslove, epifita koja raste od nivoa mora do oko 50m nadmorske visine. Zimi treba da se smanji zalivanje, i prestane sa prihrajivanjem. Ponovo se pocinje sa zalivanjem kada krenu novi izdanci u prolece. Cvetovi su 2,5cm, kratkotrajni su i mirisu.

Dendrobium hymenanthum

Dendrobium hymenanthum

Dendrobium procumbens raste na nadmorskoj visini od oko 1400m. Minijaturna je orhideja, ima cvetove velicine 2cm koji kratko traju.

Dendrobium procumbens

Grupa Breviflores: 12 vrsta spadaju u ovu grupu. Rastu na niskim i srednjim nadmorskim visinama, u oblastima sa sezonskom klimom. Zahtevaju tople do umerene uslove, i direktnu sucevu svetlost.

Dendrobium trantuanii

Dendrobium trantuanii

Dendrobium dantaniense raste u Tajlandu i Vijetnamu. Ovo je epifita koja raste u toplim uslovima, ima uspravne pseudobulbe koje imaju 4 do 6 listova. Cveta na kratkoj cvetnoj stapki koja izlazi iz okca duz pseudobulbe. Cvetovi su velicine 1cm.

Dendrobium dantaniense

Dendrobium hercoglossum se moze naci na Tajlandu, Burmi, Maleziji... Ima trajne listove i raste na nadmorskim visinama od 50 do 1200m. Cvetovi su velicie 2,5cm i imaju blag miris.

Dendrobium hercoglossum

Dendrobium hercoglossum

Grupa Cadetia: Ove vrste su prebacee u poseban rod. Ipak, imaju mnogo slicnosti sa rodom Dendrobium, i zbog toga mnogi smatraju da su ove vrste samo grupa u okviru ovog roda. Obuhvata oko 55 vrste. Ove orhideje se mogu naci od Nove Gvineje do Australije, i maju male cvetove. Rastu u razlicitim klimama, od hladnih do toplih, i podeljene su u grupe. 

Нема коментара:

Постави коментар