уторак, 9. октобар 2012.

Dendrobium: grupe Amblyanthus - Australorchis

     U ovom i nekim od  narednih postova cu predstaviti grupe iz roda Dendrobium. O orhidejama iz ovog roda koje se mogu naci kod nas (Dendrobium nobile tip i Dendrobium phalaenopsis tip) ce biti posebno.

     Grupa Amblyanthus: Obuhvata oko 14 vrsta, o kojima se veoma malo zna. Orhideje iz ove grupe rastu u oblackim sumama na niskim nadmorskim visinama. Rastu na Borneu, Novoj Gvineji, Sumatri...Gaje se u umerenim i toplim uslovima, i zahtevaju redovno zalivanje, i direktnu suncevu svetlost.

Dendrobium melanostictum

Dendrobium melanostictum

Dendrobium microglaphys

     Grupa Aporum: Sadrzi oko 45 vrsta. Imaju male cvetove koji kratko traju, i padajuci rast. Rastu na razlicitim nadmorskim visinama, tako da zahtevaju razlicite uslove. Orhideje iz ove grupe su dalje podeljene u podgrupe. Vrste koje rastu na manjim nadmorskim visinama zahtevaju konstantno zalivanje tokom cele godine, dok one na vecoj nadmorskoj visini zahtevaju zimi manje zalivanje.

Dendrobium aloifolium

Dendrobium acinaciforme

Dendrobium lobatum

     Dendrobium distichum je veoma rasprostranjena vrsta, male do srednje velicine, zahteva visoke temperature tokom cele godine i potice sa Filipina. Raste od obala, u mangrovim sumama, do 900m nadmorske visine. Cvetovi su mali, velicine 7mm.

Dendrobium distichum

Dendrobium grande

Dendrobium grande

     Grupa Athecebium: Orhideje iz ove grupe su premestene u rod Dockrillia. Primer: Dockrillia toressae (sinonim Dendrobium toressae).

     Grupa Australorchis (Monophyllaea): Postoje 3 vrste koje se mogu naci u otvorenim i kisnim sumama, na nizim nadmorskim visinama.

Dendrobium carrii

Dendrobium schneiderae

     Dendrobium monophyllum je veoma rasprostranjena epifita, povremeno litofita orhideja, i raste u velikim grupama u istocnoj Australiji. Pseudobulbe su 10 do 30cm visoke i imaju najcesce jedan, povremeno dva lista duzine 12cm. Cvetne stapke su oko 20cm duzine, i nose 20-ak cvetova koji su zuti i velicine oko 8mm i mirisu. Cveta kasno zimi ili  rano u prolece. Potrebna joj je umerena jacina svetlosti i supstrat sa dobrom drenazom.

Dendrobium monophyllum

Dendrobium monophyllum

Нема коментара:

Постави коментар