среда, 31. октобар 2012.

Cattleya (nega)

     Rod Cattleya potice iz Juzne Amerike, i sadrzi oko 50 vrsta. Ovo je epifita orhideja, simpodijalnog rasta. Vrste su podeljene u dve grupe, u odnosu na broju listova koji rastu na jednoj pseudobulbi. Jednolisne Cattleya orhideje (unifoliate) imaju jedan list po pseudobulbi, dok dvolisne (bifoliate) imaju dva. U vecini slucajeva biljke sa jednim listom po pseudobulbi imaju par krupnih cvetova, dok one sa dva lista imaju vise sitnijih cvetova. Cattleya je epifita orhideja, simpodijalnog rasta.

Cattleya percivaliana

     Kod nas se mogu sresti hibridi ove vrste sa ostalim vrstama iz Cattleya grupe (Brassavola, Laelia, Rhyncolaelia, Sophronitis ...). Tako da ukoliko imamo orhideju sa nazivom Blc Alma Kee 'Tipmalee',  Blc je skraceno od  Brassolaeliocattleya sto je naziv za hibrid nastao izmedju orhideja Brassavola X Laelia X Cattleya. Sa druge strane, Potinara je naziv za grupu orhideja nastalu kompleksnim ukrstanjem ovih rodova. Na primer Potinara Hoku Gem je nastala ukrstanjem Slc. Tangerine Jewel i Bl. Richard Mueller.

Blc Alma Kee 'Tipmalee'

Potinara Hoku Gem 'Freckles'

     U narednom tekstu ce biti price o nezi hibrida koje mozemo naci kod nas, jer se oni gaje na slican nacin.

     Svetlost: potrebno je obezbediti dosta svetla, podnose i direktno suncevo svetlo, ali je najbolje da u podne budu u hladu. Odgovara im ista jacina svetlosti kao i Vanda orhidejama. Boja lista je dobar pokazatelj da li je jacina svetlosti odgovarajuca - ukoliko su listovi tamno zeleni orhideji treba vise svetlosti, a ako su previse svetli, ili pomalo zuti, onda biljka dobija previse svetlosti.

Staklena basta (korisnik salabat na sajtu flickr)

     Zalivanje: zavisi u mnogome od velicine biljke, supstrata, da li je leto ili zima... U svakom slucaju pustiti da se supstrat isusi izmedju zalivanja. Prihrana kao i za druge orhideje.

     Vlaznost vazduha: 50% do 80%. Na visim temperaturama je potrebno obezbediti vecu vlaznost vazduha, i obrnuto.

Lyonara Over Easy 'Sun Kissed' 
(Schombocattleya Jamaica Plenty and Laelia anceps v. alba)

     Temperatura gajenja: najniže izmedju 10oC i 15 oC, a najviše do 26oC. Ovo je idealna temperatura ali ne smeteju joj vise temperature (ja ih leti iznosim napolje).

     Supstrat: malo krupniji nego za Phalaenopsis, sacinjen od kore drveta, a mogu se dodati i drugi sastojci (perlit, mahovina...)


Cattleya Chocolate Drop

     Presadjivanje: kada u saksiji nema mesta za novi rast, ili kada je supstrat star. Sadi se tako da novi izdanak bude najdalje od ivice saksije, kako bi imalo mesta za naredan rast. Prilikom sadnje rizom ide na povrsinu supstrata, ili malo iznad njega - ne treba je zasaditi duboko.


Blc. King of Taiwan

     Razmnozavanje: odvajanjem izdanka kada krene rast, posle cvetanja. Potrebno je da imamo najmanje tri pseudobulbe po biljci, kako bi orhideja nastavila da raste normalno. Moze da se odvoji samo jedna pseudobulba sa delom rizoma, ali ce vise vremena proci dok novi izdaci porastu dovoljno veliki da cvetaju. 

Cattleya Black Jack 'Universal'

     Kako bi Cattleya cvetala, potrebno je obezbediti razliku izmedju dnevne i nocne temperature. Razlika treba da bude 5oC, pa i neki stepen vise. Ja moje orhideje iznosim leti napolje, ispod drveta, gde imaju direktnu suncevu svetlost prepodne, do oko 11h. Tada se zaliva cesce. Unosim ih unutra tek kada nocne temperature padaju ispod 9oC ili 10oC. Na ovaj nacin izdanci lepo porastu, a razlika na kraju sezone pospesi cvetanje. Kada je hladno nocu treba voditi racuna da biljka ne bude mokra. Takodje, tada se zaliva manje. 


Lc. Caligula

     Za Cattleya orhideje nije veliki problem ako ostanu bez korena, jer ce novi izdanak da pusti korenje. U ovom slucaju, dok ne naraste novo korenje, redje se zaliva ali je potrebno cesce orosavanje, kako bi se povecala vlaznost.



Нема коментара:

Постави коментар